Text Size
Luni, Ianuarie 22, 2018
Romanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish
Coalitia Asociatiilor Femeilor de Afaceri

Despre Coalitia Asociatiilor Femeilor de Afaceri

Coalitia Asociatiilor Femeilor de Afaceri (CAFA) a fost fondata in ianuarie 2004 de noua asociatii ale femeilor de afaceri din Romania care doreau sa devina un partener important in procesul de luare a deciziilor care afecteaza mediul de afaceri.

CAFA este o coalitie informala cu trei categorii de membri: membri fondatori (cele noua asociatii care au decis infiintarea), membri plini (asociatii ale femeilor de afaceri) si membri simpatizanti (asociatii de femei care au si o componenta de business in programul lor de lucru).

CAFA are in acest moment 19 membri, ceea ce arata ca femeile de afaceri din Romania incep sa inteleaga importanta implicarii lor in economie si importanta eforturilor comune in influentarea politicilor publice. Coalitia nu anuleaza activitatile curente ale asociatiilor membre si se implica in initiative/ evenimente importante care necesita sprijin larg, precum audieri sau dezbateri publice, propuneri sau amendamente legislative, participari la dialoguri cu oficialitatile guvernamentale.

Advocacy

CIPE si CAFA au organizat o dezbatere publica pe tema taxelor salariale la care au participat peste 60 de reprezentanti ai asociatiilor membre ale Coalitiei, ai altor asociatii de afaceri (din turism si TIC, camere de comert, etc.), reprezentanti ai mass media, delegati ai Guvernului Romaniei (Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale, Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie), parlamentari, precum si reprezentanti ai Imstitutului Roman pentru Politici Financiare si Monetare, parte a Academiei Romane. Anterior dezbaterii, CIPE si CAFA au realizat un studiu privind taxele salariale, sistemul asigurarilor sociale si impactul amendamentelor la Codul Fiscal si schimbarilor din Codul Muncii. Opiniile participantilor au fost incluse intr-un raport final care a fost lansat in prezenta reprezentantilor mass media si trimis spre analiza ministerelor de resort, la cererea reprezentantilor acestora prezenti la dezbatere.

Integrarea CAFA in retele internationale

Cu sprijinul CIPE, CAFA a fost promovata in ultimul an ca un adevarat reprezentant al antreprenoriatului feminin din Romania. Urmatoarele organizatii internationale au inclus CAFA in reteaua lor de informare permanenta: Asociatia Internationala a Femeilor de Afaceri din Bulgaria, Federatia Asociatiilor Femeilor Intreprinzatoare din Tanzania si Consiliul Femeilor de Afaceri din SUA.

Parteneriate

De asemenea, Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare din Romania (UNDP) si CAFA au stabilit un parteneriat in urma caruia Coalitia a beneficiat de informatii privind oportunitati de instruire si de afaceri, de invitatii la conferintele si seminariile UNDP, de studii si rapoarte privind aspecte legate de gen.

Recunoastere internationala

Membrele asociatiilor din CAFA au prezentat activitatea si planurile Coalitiei la urmatoarele evenimente internationale:

 • Forumul Mediteranean pentru Femei de Afaceri; Barcelona, Spania; Februarie 2004- Liliana Pagu, Presedinta Asociatiei Femeilor din Romania
 • Forumul pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului Feminin; Istanbul, Turcia; Iunie 2004- Camelia Bulat, Director CIPE Romania
 • Programul de instruire pentru Femei de Afaceri "Aspecte legate de dezvoltarea afacerilor pentru femeile intreprinzatoare" ; Statele Unite ale Americii; Iunie 2004- Gabriela Chiriac, Presedinta Asociatiei Femeilor Intreprinzatoare Galati, si Maria Grapini, Presedinta Asociatiei Femeilor de Antreprenor Timis
 • Forumul „Competitivitate prin parteneriat public-privat: succese si lectii invatate”; Montreux, Elvetia; Septembrie 2004- Maria Grapini, Presedinta Asociatiei Femeilor de Antreprenor Timis

 

Parteneriat public- privat

CAFA a fost implicata in imbunatatirea noului Cod de Conduita pentru personalul cu atributii de control.

 • CAFA a fost implicata in imbunatatirea noului Cod de Conduita pentru personalul cu atributii de control.
 • CAFA a semnat un protocol de colaborare cu Autoritatea Nationala de Control.
 • Ministerul Finantelor Publice a invitat CAFA la consultari privind procedura acordarii deducerilor din venitul anual global prevazute la art. 86 alin. (1) lit. d) - f) si de alocare a unei sume reprezentind pina la 1% din impozitul pe venit pe destinatia prevazuta la art. 90 potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.
 • Ministerul Muncii si Protectiei Sociale a invitat CAFA sa colaboreze cu Departamentul pentru Sanse Egale.
 • Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie doreste sa colaboreze cu CAFA in dezvoltarea unor programe de sprijin al antreprenoriatului feminin.

 

Dezvoltarea capacitatilor organizationale

In ultimul an, CIPE si CAFA au organizat seminarii pe teme precum planificare strategica, advocacy, imagine publica si implicarea membrilor; conferinte virtuale pe teme precum relatia cu membri, auto-sustinere financiara si comunicare. Totodata, CIPE si CAFA au organizat cea de a treia si cea de a patra editie a Conferintei Femeilor de Afaceri. Peste 150 de femei au beneficiat de aceste programe de instruire. Prin obtinerea sprijinului financiar, atit din partea companiilor, cit si a asociatiilor membre, CAFA dovedeste ca este o entitate care se poate auto-sustine in viitor.

DECLARATIE DE PRINCIPII

 • CAFA sprijina dezvoltarea potentialului managerial al viitoarelor femei de afaceri.
 • CAFA va promova femeile in posturi de conducere, in guvern, institutiile statului, in administratie si politica, prin activitati de lobby si advocacy.
 • CAFA isi propune sa contribuie la imbunatatirea mediului de afaceri romanesc.
 • CAFA isi propune sa stabileasca relatii de parteneriat cu alte asociatii sau organizatii ale oamenilor de afaceri din Romania.

 

PRINCIPII DE FUNCTIONARE

1. Egalitatea de sanse

 • Coalitia sprijina si sustine interesele mediului economic, pe baza principiului egalitatii de sanse.
 • Integrare in parteneriat public - privat. Este necesara crearea unei imagini puternice de sustinator al mediului economic, astfel incat asociatiile membre sa fie consultate si privite ca un partener alaturi de celelalte tipuri de asociatii.
 • Premii anuale pentru personalitatile care respecta acest pricipiu. Parteneriat cu mass media.
 • Lobby si advocacy in campaniile electorale pentru cresterea numarului de femei in administratia locala.

 

2. Responsabilitate sociala corporativa

 • Cresterea raspunderii sociale corporative in rindul firmelor conduse de femei.
 • Orientarea fondurilor disponibile pentru sponsorizari spre astfel de proiecte si mai putin spre domenii clasice (cum ar fi de exemplu sportul).
 • Amendarea legii sponsorizarii.

 

ASPECTE ORGANIZATORICE

Secretariatul Coalitiei:

 • Prin rotatie, fiecare asociatie va avea în custodie Secretariatul Coalitiei pentru o perioada de 1 an;
 • Asociatia respectiva va desemna una dintre membrele sale care va fi responsabila de asigurarea comunicarii în cadrul Coalitiei;
 • Cheltuielile de comunicare (internet, telefoane, etc.) vor fi suportate de asociatia care are în custodie Secretariatul.
 • Va exista lista de contacte, astfel încît orice idee de program pe care o asociatie membra doreste sa o propuna, sa mearga automat la toate celelalte membre;

Reprezentare: Fiecare asociatie are dreptul sa hotarasca cine o reprezinta si cine participa la întîlniri. La nivel de coalitie, se va conveni de comun acord cine va reprezenta organizatia functie de evenimente.

Actiuni comune: Coalitia nu înlocuieste asociatiile prin activitatea sa ; asociatiile îsi vor derula programele specifice ca si pâna acum. Actiunile în care va fi implicata Coalitia sunt actiuni de anvergura, în care este nevoie de reprezentare mare (de exemplu, audieri publice, propuneri legislative, participari la dialog social, etc).

Principiul majoritatii simple: Coalitia va functiona pe baza principiului majoritatii simple.

COD DE CONDUITA

1. Aderare

Pot deveni membre ale Coalitiei asociatiile care solicita prin adeziune scrisa acest lucru si se angajeaza sa respecte codul de conduita.

In functie de tipul asociatiei care solicita aderarea, membrele fondatoare impreuna cu membrele pline sau membrele simpatizante ale Coalitiei se vor pronunta asupra cererii asociatiei.

Asociatia care solicita sa devina membra trebuie sa faca dovada activitatii sale (sa prezinte raportul de activitate pe anul in curs), lista membrilor, statutul si actele constitutive ale asociatiei.

Membrele Coalitiei pot solicita asociatiei care doreste sa devina membra a Coalitiei sa desemneze un reprezentant care sa prezinte activitatea asociatiei in cadrul unui interviu. De asemenea, membrele Coalitiei pot sa solicite participarea la o sedinta a respectivei asociatii si referinte.

Acceptarea unei noi asociatii in Coalitie se face prin vot direct, cu majoritate simpla, fiecare membra fondatoare avand 3 voturi, membrele pline 2 voturi si membrele simpatizante 1 vot. Daca se ajunge in situatia de balotaj, atunci se vor rediscuta motivele pro si contra, astfel incit sa se ajunga la o decizie majoritara.

2. Principii de functionare

Categorii de membri

Coalitia are trei categorii de membri:

 • Membri fondatori: asociatiile care impreuna cu CIPE au pus bazele acestei Coalitii
 • Membri plini: asociatii ale femeilor de afaceri
 • Membri simpatizanti: asociatii ale femeilor care au si programe destinate sprijinirii afacerilor, dar in plan secundar, scopul lor fiind social, cultural, educativ, etc.

 

Drepturi

 • Toate membrele CAFA au dreptul la informare privind programele si activitatile Coalitiei. De asemenea, oportunitatile de afaceri, burse, participari la evenimente sau programe internationale, etc., care sunt trimise Secretariatului Coalitiei trebuie retransmise in timp util tuturor membrelor CAFA.
 • Agenda legislativa este construita de catre membrele fondatoare impreuna cu membrele pline, urmind ca membrele simpatizante sa fie informate despre punctele aflate pe agenda.
 • Participarea la programe/ evenimente este deschisa tuturor membrelor Coalitiei. Numarul de participante din partea fiecarei asociatii va fi stabilit in functie de eveniment, organizator, sponsori.
 • Fiecare asociatie membra a Coalitiei are dreptul sa fie aleasa sa reprezinte Coalitia la evenimente nationale si internationale. Nominalizarea poate fi facuta fie de catre celelalte membre, fie de catre CIPE sau de catre Secretariatul Coalitiei.
 • Membrele fondatoare si membre pline au dreptul sa detina Secretariatul Coalitiei, prin rotatie, pentru o perioada de 1 an.
 • Fiecare membra a Coalitiei are dreptul sa fie mentionata pe pagina de web a Coalitiei, cu link catre propria pagina de web.
 • Asociatiile membre ale Coalitiei au dreptul sa mentioneze aceasta afiliere in materialele de promovare, mentionand totodata si categoria din care fac parte, impreuna cu sigla si coordonatele CAFA.
 • In functie de interese, Coalitia poate stabili parteneriate cu alte organizatii sau reprezentanti ai unor agentii internationale.

 

Responsabilitati

 • Sa participe la activitatile Coalitiei, sa-si asume responsabilitati concrete fara a solicita in schimb avantaje materiale.
 • Sa nu actioneze divergent fata de obiectivele si principiile Coalitiei.
 • Sa promoveze Coalitia in comunitate si la evenimentele la care participa, mentionand clar statutul pe care il are asociatia respectiva in cadrul Coalitiei (membru fondator, membru plin sau simpatizant).

 

Iesire din Coalitie/ Excludere

 • Din proprie initiativa, la cererea asociatiei respective;
 • In cazul desfasurarii unor activitati care lezeaza interesele sau imaginea Coalitiei (acest lucru se stabileste cu majoritate de voturi de catre membrii Coalitiei);
 • In cazul savarsirii unor fapte penale cu intentie de catre liderul unei asociatii, daca persoana ramane in functie.

 

Secretariatul Coalitiei

 • Prin rotatie, fiecare asociatie, membru fondator sau membru plin are dreptul sa detina Secretariatul Coalitiei pentru o perioada de 1 an.
 • Asociatia care detine Secretariatul va desemna o persoana responsabila pentru acest lucru, persoana care va raspunde solicitarilor membrilor Coalitiei, presei, oficialitatilor, etc.
 • Deoarece detinerea Secretariatului presupune capacitate organizatorica si cheltuieli suplimentare, acest lucru este un drept si nu o obligatie. Asociatia care isi ia aceasta responsabilitate trebuie sa se asigure si sa convinga celelalte membre ca are capacitatea de a sustine aceasta activitate pe parcursul anului, atat din punct de vedere organizatoric, cat si financiar.
 • In aceasta calitate, asociatia respectiva va avea raspunderea coordonarii activitatii Coalitiei pe parcursul acelui an, va functiona ca un centru de comunicare al Coalitiei, primind si transmitind informatii, propuneri, invitatii, etc, tuturor membrelor.
 • Secretariatul Coalitiei va raspunde de actualizarea site-ului Coalitiei si de pregatirea buletinelor informative (virtuale sau tiparite, functie de decizia membrelor Coalitiei).
 • In toate activitatile pe care le va coordona, Secretariatul va antrena si se va baza pe celelalte membre ale Coalitiei, rolul lui fiind de coordonator, si nu de implementator.
 • La sfirsitul fiecarui an membrele Coalitiei vor alege asociatia care va detine Secretariatul in anul urmator.

A zecea editie a Conferintei Nationale a Coalitiei Asociatiilor Femeilor de Afaceri - CAFA, avand tema « Impreuna putem invinge », s-a desfasurat in zilele de 31 mai si 1 iunie, la Bucuresti.

Conferinta a prilejuit reunirea unor reprezentanti ai mediului de afaceri romanesc si ai societatii civile care au dezbatut probleme actuale cu care se confrunta societatea romaneasca.

In prima zi a lucrarilor, la Palatul Parlamentului, sala Nicolae Balcescu, au participat peste 100 de invitati. Asociatiile membre CAFA au prezentat proiectele in care sunt implicate si rezultatele pe care le asteapta prin implementarea acestora.

In cea de a doua zi a lucrarilor, la sediul ASOAF-BOW, au fost discutate proiecte de colaborare intre organizatii, consolidarea pozitiei acestora, cresterea importantei rolului femeii in societate.

Fondata in 2004, CAFA are patru directii de actiune si anume :

Sprijina femeile de afaceri in dezvoltarea potentialului antreprenorial si managerial ;

Promoveaza femeile in posturi de conducere ;

Contribuie la imbunatatirea mediului de afaceri romanesc, inclusiv prin parteneriate public-private ;

Stabileste relatii de parteneriat cu alte asociatii si organizatii ale oamenilor de afaceri din tara si din afara tarii.