Text Size
Luni, Ianuarie 22, 2018
Romanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish
Coalitia Asociatiilor Femeilor de Afaceri
Presa Business Woman - A.F.I.R. Galati

Business Woman: ASOCIAŢIA FEMEILOR ÎNTREPRINZĂTOARE din ROMÂNIA – GALAŢI 


„În anul 2000, prietena mea Laura Angheluţă, care lucra pe atunci la Fundaţia pentru Promovarea Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii (F.P.I.P.M.M) a Camerei de Comerţ din Galaţi şi care acum este membră în asociaţie, m-a înregistrat în calitate de participant la prima conferinţă naţională a femeilor de afaceri, organizată la acel moment de C.I.P.E România. La început nu am vrut să particip, consideram că o să-mi pierd timpul. Dar acolo am avut o surpriză deosebit de plăcută. Am întâlnit peste o sută femei de afaceri, sala vibra de energia şi entuziasmul lor, atmosfera era absolut deosebită. Se simţea o forţă, o putere care te făcea să crezi că orice gândeai ar fi posibil să realizezi. O parte dintre femeile de afaceri pe care le-am întâlnit erau reprezentantele unor asociaţii de femei. Când am simţit atâta energie şi entuziasm, mi-am spus că vreau să fac parte şi eu dintr-o astfel de asociaţie şi că la Galaţi trebuie să existe o asociaţie a femeilor de afaceri. La început, împreună cu prietenele mele Mihaela Jantea şi Petriţa Hamza, am fost membre în asociaţia A.F.I.R., din Bucureşti, dar începând cu anul 2004, împreună cu acestea am fondat Asociaţia Femeilor Întreprinzătoare din România – Galaţi (A.F.I.R. – Galaţi), asociaţie nonguvernamentală, apolitică, nonprofit, independentă.”

Interviu cu Gabriela Chiriac, Preşedinte A.F.I.R. – Galaţi

Ce tipuri de business-uri  sunt reprezentate în asociaţie/ în ce domenii activează membrele asociaţiei?

Cel mai reprezentativ domeniu este cel medical/sanitar, probabil şi pentru că, prin natura lui, este aproape de om aşa cum este şi o asociaţie. Sunt şi alte domenii în care activează membrele, respectiv: terapii alternative – biorezonanţă, construcţii navale, consultanţă financiară şi management, artă populară, administraţie publică, învăţământ superior, construcţii. Membrele asociaţiei provin atât din sectorul privat, cât şi din sectorul de stat.


În ce constă forţa asociaţiei dumneavoastră?

Cel mai important şi mai puternic aspect al asociaţiei noastre este reprezentat de relaţiile dintre membrele asociaţiei – devenind prietene, partenere de afaceri, se susţin reciproc în afaceri. În cadrul asociaţiei se dezvoltă relaţii de afaceri şi apar oportunităţi de afaceri, lucruri necesare consolidării şi dezvoltării afacerilor membrelor asociaţiei. Asociaţia le susţine pe membrele sale în desfăşurarea diverselor activităţi în cadrul comunităţii sau în relaţiile cu autorităţile locale, asigurând reprezentativitate atunci când este necesar.


La ce organizaţii cu profil similar este afiliată asociaţia? Cum se desfăşoară colaborarea cu acestea?

Asociaţia noastră este membră fondatoare a Coaliţiei Asociaţiilor Femeilor de Afaceri din România (C.A.F.A.), organism informal, apolitic, constituit într-o alianţă a mai multor asociaţii de femei din România. În cadrul acestei coaliţii, anual, pe baza principiului rotaţiei, una dintre asociaţiile membre deţine secretariatul coaliţiei pe o perioadă de un an. În anul 2011, această onoare, pentru că este o onoare şi în acelaşi timp o mare responsabilitate, secretariatul reprezentând de fapt imaginea acestei coaliţii, a revenit A.F.I.R. – Galaţi. Activitatea a constat în transmiterea informaţiilor tuturor asociaţiilor, menţinerea legăturii între asociaţii, îndeplinirea programului stabilit de coaliţie pentru anul respectiv, activităţi de advocacy. O altă sarcină a secretariatului este organizarea conferinţei naţionale a coaliţiei. Astfel că, în anul 2011, asociaţia noastră a organizat ediţia a IX-a a conferinţei, la Galaţi, cu tema „Tu eşti schimbarea”. Nu ascundem faptul că eu şi colegele mele din asociaţie ne-am dorit să organizăm un astfel de eveniment încă din anul 2000, când am participat la prima conferinţă a femeilor de afaceri. Am crezut în acest lucru şi am reuşit să organizăm o conferinţă a femeilor de afaceri la Galaţi. Ne-am bucurat de participarea la conferinţă a membrelor asociaţiilor din Timişoara, Bucureşti, Braşov, Călăraşi, Cluj, Râmnicu Vâlcea, Tulcea, Brăila, Galaţi. Un astfel de eveniment este bine-venit pentru fiecare oraş, întrucât el prilejuieşte schimbul de experienţă, facilitând şi cunoaşterea, din punct de vedere geografic, cultural, economic şi social, a comunităţii locale. Conferinţa s-a încheiat cu o plimbare cu vaporul pe Dunăre, eveniment pe care nu ar trebui să-l piardă nici un vizitator al oraşului Galaţi. În cadrul coaliţiei, colaborarea între asociaţii este foarte bună şi deosebit de valoroasă.


Ce beneficii aduce statutul de membru al asociaţiei dumneavoastră?

Iată o întrebare pe care o primim foarte des de la aspirantele la acest statut. Asociaţia există doar prin membrele ei, membre care îşi desfăşoară activitatea pe bază de voluntariat, iar calitatea de membru este benefică prin însăşi implicarea într-o organizaţie care doreşte să facă ceva pentru comunitate. De fapt, în calitate de membru al asociaţiei, ai acces la o reţea a femeilor de afaceri din ţară şi din străinătate, la propunerile legislative în curs de aplicare, la programele de dezvoltare antreprenorială, poţi să faci propuneri legislative prin activităţile de advocacy. În plus, o asociaţie are o comunicare mai facilă cu autorităţile statului, locale şi naţionale. Asociaţia şi coaliţia reprezintă voci ale femeilor de afaceri, prin care încercăm să ne aducem contribuţia la a ne face o viaţă mai bună, de a contribui efectiv la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru noi şi pentru cei din jurul nostru, cu dorinţa de a nu fi doar simpli spectatori la tot ce ni se întâmplă. Dar pentru ca toate acestea să fie posibile, se depun eforturi foarte mari din partea tuturor membrelor.


Prezentaţi-ne, vă rog, câteva dintre activităţile / proiectele asociaţiei pe care le desfăşuraţi periodic şi la care participă majoritatea membrilor.

Lunar, avem întâlnirea membrilor asociaţiei, ocazie cu care desfăşurăm diverse activităţi. Una dintre activităţile permanente este organizarea de seminarii de informare cu diverse teme: de exemplu, informări despre programe de finanţare, modificări ale codului fiscal sau alte modificări legislative, aplicarea principiilor democraţiei participative, practici de guvernanţă asociativă etc. La aceste seminarii sunt invitaţi specialişti în domeniul respectiv, care ne informează despre ultimele noutăţi în domeniu.


Ce proiecte derulaţi în prezent?

Un eveniment pe care l-am organizat în decembrie 2011 şi pe care încercăm să-l organizăm periodic este conferinţa cu tema „Sănătate şi frumuseţe”. Scopul acestui eveniment este informarea, cu caracter educaţional şi de prevenţie în domeniul sănătăţii, a vizitatorilor şi a tuturor celor interesaţi de propria sănătate, despre ce ar trebui să facă pentru a duce o viaţă sănătoasă. Sunt informaţi despre diverse tratamente alternative şi tehnologii care să-i ajute să aibă o viaţă cât mai sănătoasă şi mai frumoasă. În cadrul evenimentului sunt promovate şi susţinute firmele membrelor din cadrul asociaţiei.


Ce rol ocupă, în cadrul asociaţiei dumneavoastră, educaţia antreprenorială în rândul femeilor?

Unul foarte important. Fără cultură antreprenorială, de fapt nu am avea femei de afaceri, nu am avea membre în asociaţie. A fi antreprenor şi a întreprinde ceva este esenţa însăşi a mediului economic. Femeile au foarte multe îndatoriri, acasă, la serviciu, în societate. Ele îşi exersează permanent abilităţile şi în tot ce întreprind de fapt îşi folosesc spiritul antreprenorial.


Care sunt planurile de viitor ale asociaţiei?

Asociaţia noastră are un proiect foarte frumos pe care dorim să-l dezvoltăm, un proiect de mentoring adresat tinerilor de liceu care doresc să urmeze o anumită profesie, program pe care-l considerăm deosebit de util pentru societatea noastră. În continuare le sprijinim pe membrele actuale să-şi consolideze afacerile. De asemenea, dorim să creştem numărul membrelor care activează în A.F.I.R. – Galaţi, deoarece Galaţiul dispune de femei de succes care-şi doresc să se implice în acţiuni de voluntariat.

Aş vrea să închei cu faptul că ne-am câştigat prin asociaţie foarte mulţi prieteni, colaboratori, parteneri şi susţinători şi să-l citez pe Gandhi: „Fericirea este armonia dintre ceea ce gândeşti, ceea ce spui şi ceea ce faci”. Vă urăm, dumneavoastră şi cititorilor, o viaţă fericită!

www.afirgalati.ro; www.cafa.ro

Interviu realizat de Maria Niculescu